نشانه و علائم حساسیت فصلی پاییزی + درمان موثر!
روزهای فصل پاییز می توانند بسیار زیبا و دلربا باشند. اما برای بعضی همیشه پر از عطسه و داروهای ضد حساسیت است، چرا که غبار و گردههای گیاهان باعث حساسیت در آن ها میشوند. حساسیت فصلی پاییزی بسیار شایع است و با توجه به فصلی که در آن هستیم، بهتر است راههای جاوگیری از آلرژی پاییزی را بشناسید!
حساسیت فصلی چیست؟
آلرژی های فصلی (Seasonal allergy) گاهی اوقات "تب یونجه" یا رینیت آلرژیک فصلی هم نامیده می شوند. این علائم آلرژی در مواقع خاصی از سال اتفاق میافتد، که معمولاً زمانی است که درختان، علفها و علفهای هرز ذرات ریز گرده را در هوا آزاد میکنند تا گیاهان دیگر را بارور کنند.
آیا حساسیت فصلی مسری است؟
آلرژی در واقع واکنش ایمنی بدن به چیزی در محیط است. اغلب، گرد و غبار یا گرده گیاهان باعث آلرژی هستند. واکنش ایمنی بدن ترشح هیستامین است؛ درست مانند سرماخوردگی، که باعث احتقان بینی، عطسه و سرفه می شود. در نتیجه، آلرژی یا حساسیت فصلی مسری نیست.
آلرژی یا حساسیت فصلی پاییز چگونه است و چه علائمی دارد؟
تشخیص حساسیت فصلی معمولا راحت تر از سایر آلرژی ها است. اگر علائمی جسمی دارید که فقط در زمان های خاصی از سال رخ می دهد، این میتواند بدین معنا باشد که شما به آلرژی فصلی مبتلا هستید.
معاینه گوش، بینی و گلو جزو بررسیهای پزشکان برای تشخیص حساسیت فصلی است. انجام آزمایش برای تشخیص آلرژی معمولاً ضروری نیست. درمان شما هم برای رینیت آلرژیک احتمالاً یکسان خواهد بود، صرف نظر از اینکه به چه نوع آلرژنی (حساسیت زا) واکنش نشان میدهید.
هر زمان که سیستم ایمنی بدن به یک عامل حساسیت زا و تحریک کننده در هوا واکنش نشان دهد، حساسیت یا آلرژی شما آغاز میشود. محرک ها (آلرژن ها) به قدری ریز هستند که می توانید به راحتی آنها را از طریق بینی یا دهان خود استنشاق کنید.
آلرژن ها برای اکثر افراد بی ضرر هستند. اما سیستم ایمنی بدن افرادی که به حساسیت فصلی مبتلا هستند فکر میکند که آلرژن در حال نفوذ است. ازین رو، سیستم ایمنی سعی می کند مواد شیمیایی طبیعی را در جریان خون آزاد کند تا از بدن شما محافظت کند. سلاح اصلی بدن ماده شیمیایی به نام هیستامین است. سپس، هیستامینها تلاش میکنند تا محرک ها را از بدن خارج کرده که در نتیجه باعث می شوند غشاهای مخاطی در بینی، چشم ها و گلو ملتهب شوند و خارش پیدا کنند.
علل حساسیت پاییزی
حساسیت زاهای بسیاری هستند که میتوانند باعث آلرژی های فصلی و دائمی شوند، از جمله:
- کنه های گرد و غبار (Dust mite) که در فرش، پارچه، ملافه و مبلمان زندگی می کنند.
- گرده درختان، علف ها و علف های هرز.
- شوره حیوانات خانگی (تکه های ریز پوست مرده).
- هاگ های کپک.
- سوسک ها، از جمله بزاق و مواد زائد آنها.
- میوه های حساسیت زا فصل پاییز؛ مانند موز، خربزه و کدو سبز.
علائم حساسیت فصلی پاییزی
- آبریزش بینی
- چشمان خیس
- عطسه کردن
- سرفه کردن
- خارش چشم و بینی
- حلقه های سیاه زیر چشم
راههای پیشگیری از حساسیت فصلی در پاییز
لازم است بدانید که کارشناسان برای فرار از ابتلا به مشکلات حساسیتهای فصلی راهکارهایی هم ارائه دادهاند:
1. با تمام قدرت علیه گرد وغبار!
اولین قدم برای مقابله با حساسیت فصلی، جلوگیری از ورود گرد و غبار به درون بدن است، که میتواند از طریق بستن در و پنجرهها و روشن کردن سیستم تهویه هوا انجام شود. متخصص گوش، حلق و بینی و مدرس دانشگاه لویولا شیکاگو استریچ می گوید: "یکی از عوامل تشدید حساسیتهای فصلی رشد کپکها است و وقتی تهویه مطبوع را راه میاندازید، با کاهش رطوبت هوا از رشد قارچها جلوگیری میکنید!
یکی از راههای پیشگیری از حساسیت فصلی پاییزی استفاده از فیلترها و تصفیهکنندههای هوا است. اگر در خانهتان فرش انداختهاید، حتما این روش را امتحان کنید! متخصصان میگویند: در بهترین حالت برای هر اتاق یک تصفیهکننده هوا در نظر بگیرید. اگر این گزینه برایتان ممکن نیست، حداقل یک دستگاه را برای اتاقی که بیشترین زمان خود را در آن میگذرانید، مانند اتاق خواب، تهیه کنید. همچنین می توانید از یک جاروبرقی با فیلتر HEPA استفاده کنید تا به جای تحریک گردهها، آنها را حذف کنید.
2. ماسک بزنید.
این روز ها دیگر یافتن یک ماسک ساده شده. البته تنها یک ماسک کاملا نمیتواند از شما در برابر گرده ها محافظت کند، اما میتواند میزان برخورد با حساسیت زا ها را کاهش دهد. ماسکهای N95 میتوانند گزینه مناسبی برای جلوگیزی ار ابتلا به حساسیت در پاییز بشوند.
3. شستشو و نظافت را فراموش نکنید!
هر زمان که فرت می کنید، صورت و دست های خود را بشویید. اگر مدت زیادی در معرض هوای بیرون بوده اید، دوش بگیرید و لباس های تازه بپوشید. البته، مراقب باشید که این رفتار تبدیل به عادتی وسواسگونه برای شما نشود.
اگر هم در خانه خود از حیوانات خانگی مراقبت میکنید، بعد از هر باری که به فضای باز میروند مسواک زدن و حمام کردن آن ها را فراموش نکنید! نظافت و رسیدگی مناسب از هجوم گردهها به داخل محیط زندگیتان جلوگیری میکند.
4. مراقب آنچه می خورید باشید.
از آنجایی که بعضی از غذا ها و خوراکی ها میتوانند حاوی پروتئینهای مشابه با پروتئین های موجود در حساسیت زا ها باشند، برخی از غذاها می توانند علائم آلرژی را تشدید کنند.فراموش نکنید که از موز، خربزه و بابونه دوری کنید.
5. بینی خود را بشویید.
یکی از مواردی که میتواند در پیشگیری از تجربه علائم حساسیت فصلی پاییزی کمک کند، شسشتوی بینی و راه تنفس و حلق بوسیله سرمهای شستشو و نمکی است. به گفته متخصصان، یک شستشوی کوتاه و سریع برای هر سوراخ بینی کافی نیست.
شما می توانید برای این کار از یک قوری کوچک یا سرنگ استفاده کنید. فقط کافیست آن را با مایع سرم نمکی سودیوم پر کرده و بعد از یک سوراخ بینی وارد کرده و از سوراخ دیگر خارج کنید! در نهایت هم سعی کنید که مایع از سمت بینی بالا بکشید و از حلق خود به سمت دهان بیارید و بیرون بریزید. این عمل کمک می:ند تمام مجاری تنفسی شما توسط گرده و غبار و گرده ها اشغال شده بود، پاکسازی شود.
6. حواستان به میزان گرده ها باشد.
اگر حساسیت فصلی دارید و نگران بروز علائم حساسیت در پاییز هستید، بهتر است در روزهایی که میزان گرده ها زیاد است از بیرون رفتن امتناع کنید. اما چگونه بفهمیم میزان گردههای هر روز چقدر است؟
برای یافتن درجهبندی میزان گرد و غبار وگرده موجود در هوا میتوانید به برنامههای اطلاع رسانی آب و هوای گوشی هوشمند خود بروید و به دنبال قسمتی با عنوان «میزان ریزگردها» بگردید.
اگر این راهکارها نتوانست از بروز عوارض حساسیت جلوگیری کند، احتمالا درمان دارویی مناسب باشد.
قویترین درمان آلرژی فصلی + طب سنتی
در صورت نیاز به درمان دارویی، معمولا متخصصان روشهای زیر را برای درمان پیشنهاد میدهند:
- داروهای خوراکی کنترل کننده آلرژی (مثل آنتیهیستامینها)
- داروهای موضعی (مثل اسپریهای بینی، قطرههای چشمی، ...)
شما میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص و شرح علائم مشاهده شده نسبت به معاینه و دریافت تجویز پزشکی اقدام نمایید. متخصصان ممکن است تجویز داروهای ضد حساسیت را تا دوهفته قبل ازشروع علائم حساسیت فصلی پاییز، آغاز کنند.
جمع بندی
حساسیت فصلی یا آلرژی فصلی پاییزی جزو شرایطی است که میتواند افراد از سنین مختلف را درگیر کند. علائمی همچون عطسه، آبریزش بینی و خارش پوست و ... میتوانند ناشی از ورود گرد و غبار و گردههایی باشند که سیستم ایمنی بدن آن ها را خطرناک میپندارد. بعلاوه راهکارهای جلوگیری از حساسیت فصلی پاییزی، درمان آن هم در این مطلب ارائه شد. امیدواریم مطالعه این مطلب مفید واقع شود.