نکات مهم برای افزایش راندمان در دوره هچر

فروش انلاین دستگاه جوجه با نماد اعتماد ملی ایران در سایت areasazeh.ir

نکات مهم برای افزایش راندمان در دوره هچر

دوران هچر که روزهای آخر جوجه کشی می باشد، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و حتی حساسیت آن از دوران ستر نیز بیشتر است. در زمان هچر جوجه ها برای شکستن تخم و خروج از آن آماده میشوند. هر لحظه از این دوران اهمیت حیاتی برای جوجه داخل تخم دارد. بسیاری از کاربران با انجام اقدامات اشتباه در این دوران باعث افزایش مرگ و میر جوجه ها در داخل تخم میشوند. در این مقاله از وبلاگ سایت چیکن هچ نکات مهم دوره هچر و روش های افزایش راندمان جوجه کشی در این ایام را توضیح داده ایم. برای رسیدن به بالاترین راندمان در جوجه کشی رعایت نکات گفته شده در این مقاله الزامی است.

ویژگی دوران هچر

ایام هچر به 3 الی 5 روز آخر جوجه کشی تعلق میگیرید. بعنوان مثال این دوره برای جوجه کشی مرغ از ابتدای روز نوزدهم شروع میشود. در زمان هچ دما باید در مقایسه با روزهای ستر به اندازه نیم درجه کاهش داده شود.
اما رطوبت زمان هچر تقریبا 10 الی 15 درصد بیشتر از رطوبت ستر می باشد. چون در روزهای آخر لازم است که با افزایش رطوبت، پوسته تخم ها نرم و شکننده شود تا جوجه بتوانند پوسته تخم را بشکند. یکی دیگر از کارهایی مهمی که در دوران هچ باید انجام گیرد، توقف سیستم چرخشی دستگاه جوجه کشی می باشد. لذا کاربر باید با توجه به کنترلر دستگاه جوج کشی، سیستم چرخشی آن را متوقف کند.

در جوجه کشی از پرنده های مختلف وقتی دوران ستر به پایان رسید، لازم است که تخم ها را به وضعیت هچری انتقال داد. اما در زمان انجام اینکار چند نکته بسیار مهم وجود دارد که باید آنها را حتما رعایت کنید.
از قبل دما و رطوبت محیط را افزایش دهید
زمانی که میخواهید تخم ها را به سبدهای هچ منتقل کنید، لازم است که آنها را از داخل ماشین جوجه کشی بیرون بیاورید. در بیشتر شانه ها تخم های نطفه دار به شکل عمودی در داخل شانه ها قرار میگیرد. اما در زمان هچ باید تخم به شکل افقی و خوابیده در داخل سبد هچ چیده شود. اگر از شانه جوجه کشی همه کاره و یا غلطکی استفاده میکنید، کارتان راحت خواهد بود. ولی در شانه های سنتی انتقال تخم ها به سبد هچ وقت زیادی می برد.
در هر صورت جدا از اینکه از چه نوع دستگاه و یا شانه جوجه کشی استفاده میکنید، آنچه که مهم است آماده سازی محیط دستگاه از قبل می باشد. یعنی دما و رطوبت محیط دستگاه را باید افزایش دهید. دما باید نزدیک به 35 درجه باشد و رطوبت نیز بالای 50 درصد. زیرا تخم های نطفه دار از داخل یک محیط گرم بیرون می آیند و دمای سرد به راحتی باعث شوک دمایی و تلف شدن جوجه در داخل تخم خواهد شد.

پس از اتمام انتقال تخم ها به سبدهای هچ و بستن درب دستگاه، مجددا دما و رطوبت محیط را به حالت ایده ال یعنی دمای 25 درجه و رطوبت 45درصد برگردانید تا دستگاه به خوبی بتواند دما و رطوبت هچر را تنظیم و کنتزل کند.

نطفه سنجی سریع
جوجه کش های حرفه ای در زمان انتقال تخم ها به سبد هچ، سریعا یک نطفه سنجی مجدد نیز حین این کار انجام میدهند. هدف از این نطفه سنجی حذف تخم های نطفه دار تلف شده است. بدین صورت که اگر در زمان نطفه سنجی تخم نطفه دار کاملا تاریک باشد، یعنی جوجه داخل آن است.
ولی اگر فقط رگ و یا جنین نارس در داخل آن مشاهده شود، آن جنین دیگر تلف شده و نباید به داخل دستگاه جوجه کشی برگردد. چون گازهای سمی که از این نوع تخم ها متصاعد میشود، برای دیگر جنین های سالم خطرناک است. توجه داشته باشید که نطفه سنجی آخر ستر باید سریعا انجام گیرد، چون روزهای هچر حساسیت بالایی دارند و سریعا باید تخم های نطفه دار در شرایط دما و رطوبت مناسب قرار گیرند.

شانه ها را به آرامی جابجا کنید
تکان محکم و یا ضربه به تخم ها و شانه جوجه کشی باعث آسیب دیدن کیسه هوایی تخم میشود و درنتیجه جوجه با مشکل تنفسی مواجه شده و خفه میشود. بنابراین به هنگام چیدن تخم ها در داخل سبدهای هچ، شانه ها و تخم ها را به نرمی و آرامی جابجا کنید.

یک اشتباه رایج در زمان هچ
بیشتر کاربران در زمان هچ به اشتباه فکر میکنند که باید اکسیژن دستگاه را افزایش داد. این نوع کاربران معمولا دریچه های تهویه را تا انتها باز گذاشته و حتی در برخی موارد درب دستگاه را هرزگاهی باز میکنند تا اکسیژن تازه و بیشتری به داخل دستگاه وارد شود! اما این کار اشتباه بوده و آسیب جدی به جوجه ها وارد میکند و فقط میزان تلفات را افزایش میدهد.
چرا که به صورت طبیعی به اندازه کافی اکسیژن در هوا و محیط داخل دستگاه جوجه کشی وجود دارد. آنچه که مهم است غلظت گاز دی اکسیدکربن می باشد. شما بایستی غلظت این گاز را کنترل کنید. معمولا غلظت 4 پی پی ام برای گاز دی اکسید کربن در زمان هچ توصیه میشود. زیرا جوجه ها برای تقلا کردن و شکستن تخم باید کمی احساس خفگی کنند.

بنابراین دریچه های تهویه دستگاه جوجه کشی را به نسبت حجمی که دستگاه دارد و تعداد تخم های داخل دستگاه، باز بگذارید. اگر ماشین جوجه کشی مورد استفاده شما به سنسور co2 مجهز باشد، به راحتی میتوانید غلظت این گاز را در داخل دستگاه تنظیم نمایید.

در روزهای آخر درب دستگاه را باز نکنید
لحظه متولد شدن جوجه بسیار هیجان انگیز است. به همین دلیل بیشتر کاربران دستگاه جوجه کشی خانگی و یا صنعتی از روی کنجکاوی درب دستگاه را در دوران هچر باز میکنند تا هرچه سریعتر جوجه متولد شده را بیرون بیاورند.

اما باز کردن درب دستگاه در زمان هچر اشتباه است. زیرا با باز کردن درب دستگاه، دما و رطوبت داخل آن نیز سریعا تخلیه میشود. از طرفی دیگر با تخلیه رطوبت، پوسته تخم خشک شده و آهکی میشود. در نتیجه پوسته تخم سفت شده و حالت شکنندگی و پفکی خود را از دست میدهد. در این شرایط جوجه از شکستن تخم عاجز مانده و داخل آن خفه میشود. حتی گاها مشاهده شده به علت سختی پوسته جوجه فقط نوکش را توانسته از تخم بیرون بیاورد و در همان حالت نیز تلف شده است.
بنابراین نگران جوجه تازه متولد شده نباشید و برای خارج کردن او از داخل دستگاه جوجه کشی عجله نکنید. جوجه تازه متولد شده باید به مدت 24 الی 48 ساعت در داخل دستگاه باقی بماند تا هم کیسه زرده جذب بدنش شود و هم اینکه رطوبت اضافی بدنش خشک شود.

در روزهای آخر هچ به خروج جوجه کمک کنید
توجه داشته باشید که دوره هچ ممکن است بیشتر از 3 روز طول بکشد. گاهی اوقات برخی از جوجه ها دیر متولد میشوند. این نوع جوجه ها موفق به نوک زدن تخم میشوند ولی نمی توانند ان را بشکنند و از آن خارج شوند. اگر بیش از 20 ساعت از این وضعیت گذشته باشد، کاربر میتواند به جوجه کمک کند تا تخم را بشکند. برای اینکار میتوان از همان قسمت که جوجه نوک زده است به آرامی پوسته را برداشت، به طوریکه فقط سر و نهایتا گردن جوجه از تخم خارج شود. پس از آن باید اجازه دهید که جوجه به خودی خود از تخم خارج شود.
توجه: در زمان کار با دستگاه جوجه کشی، لمس شانه ها و یا لمس تخم های نطفه دار و یا لمس جوجه ها حتما دستان خود را تمیز بشویید و ضدعفونی کنید. چون اگر به هر نحوی آلودگی به داخل دستگاه و یا بدن جوجه کشی منتقل شود، آنها را در معرض بیماری عفونت کیسه زرده قرار میدهد. این بیماری یکی از دلایل مهم مرگ و میر جوجه های تازه متولد شده در روزهای اول می باشد.

نکته آخر
در دوران هچر همیشه برخی از جوجه ها سریعتر از بقیه متولد میشوند. زمانیکه جوجه متولد شده به اندازه کافی در داخل دستگاه جوجه کشی باقی ماند، میتوان سریعا آن را از داخل دستگاه بیرون آورد. در زمان خروج جوجه، پوسته های خالی تخم ها را هم بیرون بیاورید. سپس سریعا درب دستگاه را ببندید تا سایر جوجه ها هم از تخم خارج شوند.

برای جوجه ها از قبل باید یک محیط مناسب با دمای گرم فراهم کنید. بسیاری از کاربران به اشتباه جوجه را پس از خروج در کنار دستگاه جوجه کشی نگه می دارند. این کار اشتباه است باید محیط نگهداری جوجه تمیز و بدون آلودگی باشد. وگرنه جوجه در اثر آلودگی محیطی در معرض بیماری عفونت بند ناف و بیماری قرار میگیرد.

قیمت قبل: 3,500,000